STATE OF WASHINGTON

DEPARTMENT OF REVENUE

December 2, 2014 . bb218@sen.org
svarfitz@omail.com

Stu Yarfitz

Scott McClay

Puget Ridge Cohousing Association -
7020 18" Ave SW

Seattle, WA 98106

Registration No.: 601 310 868 - Puget Ridge Cohousing Association 601 310 868
Dear Messrs. Yarfitz and McClay: -

Thank you for your emails of September 12 and September 26, 2014, regarding the eligibility of
your condo association and its members for the renewable energy system cost recovery incentive
payment program under Washington Administrative Code (WAC) 458-20-273 and the sales tax
exemption under the Revised Code of Washington (RCW) 82.08.963.

Facts provided

The initial email of September 12" from Mr. McClay stated that the individual members of the
Puget Ridge Cohousing Association (PRCA) would own the system on the Common House
based on their percentage of ownership in PRCA. The email also stated that each of the 23 unit
owners has a specific real property ownership interest in Common Elements. Common Elements
are defined as “all portions of the Condominium other than Units, including the Limited
Common Elements.” It further stated that the electric bill was in the name of PRCA, which has
no ownership or interest in the common house or any real property on the parcel.

The original question was whether the individual members would be eligible for the incentive
payments from this system up to the individual annual limit of $5,000 as provided in WAC 458-
20-273(“Rule 2737)(502)(a). '

We received another email September 26" from Mr. Yarfitz, which stated that after further
review of the incentives-available, PRCA had decided to do two installations: one on the
Common House with one production meter and another on the J Building with four production
meters. The PRCA will purchase and own both installations.
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The email stated that PRCA is organized as a condominium in Washington State. All units are
owned individually by PRCA members, but all buildings are owned by PRCA. The ownership
of PRCA 15 proportional to membership shares as calculated using a Common Expense Liability
(CEL) formula described in Schedule C attached to the original email of September 12th. Acting
as the agent for the unit owners, PRCA controls the real property.

He further stated that the IRS has recognized that installing a solar array on a roof should be
done through contracting with the condominium association as it is the only entity that can
contract to make an improvement on the roof. Any one unit owner owns a percentage of the
Common Elements, but cannot modify a Common Element except as authorized by PRCA. This
applies to all buildings, including J and the Common House.

PRCA files Federal tax returns as a Homeowners Association. Mr. Yarfitz further provides with
respect to the solar energy projects that they are planning, PRCA must comply with the IRS code
§25D. The instructions on IRS Form 5695 for Residential Energy Efficient Property Credit direct
us to pass these Federal Tax Credits through to the members of the association according to the
CEL.

Mr. Yarfitz asks that the PRCA be considered a “single-owner” acting on behalf of the individual
unit owners and that the Department finds there is unity of ownership because the solar energy
systems and buildings where they are located will all be owned by members of the PRCA.

Questions

1. Are members of a cohousing association that have interest in the community house and the
individual condo units eligible for incentive payments up to $5,000 each, if the system 1s
owned by the condo association?

2. Does the 100 percent sales tax exemption apply to the equipment and labor since each condo
owners’ share in the system will be less than 1OkW?

Ruling
1. Eligibility for production incentive payment

When the condo association owns the system, the association, not the members, is entitled to
receive the incentive payments. The condo association is entitled to the payments regardless of
whether the system is on a common building or a unit building when 1t owns the systems. The
annual limit for the condo association is $5,000 for all the systems on the property.

However, if the members purchase and own the system and the system is installed on the roofs of
the owners’ unit, the members are entitled to receive the incentive payment. Each member could
receive up to $5,000. To qualify, only members who live in the units in that building can own the
system.
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The condo owners are not entitled to an incentive payment for amounts related to the system
placed on’ the common house.

Rule 273(402)(a) states that systemns owned by individuals or businesses must be located on
property owned by the same person that owns the system — there must be unity of the ownership.
Additionally, the system must be owned by the customer receiving the incentive payments. (Rule
273(403).)

The letter stated that the PRCA will be purchasing and owning the system. Thus, it must also be
the entity that owns the property on which the system is placed. It is also the entity that would
receive the incentive payment.

However, Rule 273(4006) states that “in the case of a renewable energy system on a condominium
with multiple owners, ... only one meter is needed to measure the system’s gross generation, and
then cach owner’s share can be calculated by using each owner’s percentage of ownership in
the condominium building on which the system is located.” (Emphasis added.)

This language provides that a condo owner, even if he or she does not own the roof, could
qualify for the incentive so long as part of the system is located on a roof above his or her unit
and the owner must have a fee simple interest in the condo. However, the Department has also
stated that if the property is owned by another corporation, the corporation is the only entity that
can qualify for the incentive. There is nothing to suggest that a corporation or association would
be treated differently as both entities meet the definition of “person” under RCW 82.04.030.

Currently, it appears that the individual members would not qualify for the incentive. The
association, as a separate entity and owner of both the property and the system, would be the
only person entitled to the incentive. This limits application of Rule 273(406) to situations
where: - '

a. The members directly (not through a condo association) own a percentage of the condo
building (very rare) or
b. The condo owners/members place the system on roofs over the owners’ dwelling(s) (even
though the roof is technically owned by the association).
i
In the above situations, it appears ﬁiat the members could each receive a share of the incentive
payment. For the systems located on the roofs of each condo building, if the individual members
own those systems, those members could qualify to receive the incentive payment under Rule
273 regardless of the fact that they do not technically own the roof on which the system is placed
so long as they recelve permission from the association.
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2. Sales tax exemption on machinery and equipment

The sales tax exemption is based on system output (measured by the system’s DC nameplate
rating) and is not impacted by proportional interests. If the system is 10kW or smaller, the
system owner is entitled to a 100 percent sales tax exemption at the point of sale on the qualified
machinery, equipment, and labor charges to mstall it. If the system is over 10kW in size, the
~ system owner can apply to the Department of Revenue for a refund (remittance) of 75 percent of
the sales tax paid on the qualified machinery, equipment, and labor costs associated with
“installation. (See WAC 458-20-263.)

According to the information provided, the common house system will be 17.55 kW and would .
qualify for the 75 percent sales tax refund on the purchase of the qualified machinery,
equipment, and labor costs associated with the mstallation,

The information provided did not specify the size of the systems on the individual condo
buildings (11 units), but if those systems are 10 kW or smaller, then the system owner would be
entitled to a 100 percent sales tax exemption at the point of sale on the qualified machmery,
equlpment and labor costs associated with the installation.

This ruling is binding only on the matters expressly addressed herein upon both Puget Ridge
Cohousing Association and the Department of Revenue under the facts presented. It will remain
binding until: the facts change; the law (either by statute or court decision) changes; the
applicable rule(s) change; the Department of Revenue publicly announces a change in the policy
upon which this ruling is based; or Puget Ridge Cohousing Association is notified in writing that
this ruling is not valid. :

If you disagree with this ruling, you have the right to appeal to the Department of Revenue's
Appeals Division, PO Box 47460, Olympia, WA 98504-7460. You must appeal within 30 days
of the date of this letter. WAC 458-20-100 explains the Department’s appeal procedures.

Sincerely,

mm

Beth Mills
Tax Information Specialist ‘
Taxpayer Information & Education - . o

Revised Code of Washington (RCW), Washington Administrative Code (WAC), and other interpretive statements
may be found on the Department’s web site at www.dor.wa.gov. Click on “Find a law or rule” on the left side of the
home page. '



