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Advocacy Restrictions and Limitations on 
Federally Funded Health Centers 

 
Questions and Answers on Health Center Lobbying 

 
Q. What is lobbying? 

A. As a general matter, "lobbying" is an attempt to influence the passage or defeat of laws, 
resolutions, or similar items by Congress or a state or local legislative body, or a referendum, 
constitutional amendment, or similar procedure. Lobbying should not be confused with "political 
activities" (i.e. supporting or opposing candidates for elective office). 

 

Q. Is it okay for a health center to lobby? 

A. Yes. Health centers, like all organizations exempt from federal income tax under Section 
501(c)(3) of the Internal Revenue Code, may lobby for or against legislation. In fact, lobbying on 
issues affecting its clients may be an important means for a Section 501(c)(3) to accomplish its 
mission. However, there are two important qualifications: 

 

1.   Federal grant funds may NOT be used to pay for any lobbying expenses. 
 

2.   A health center's lobbying activities cannot constitute a "substantial part" of the center's 
total activities. 

 

Q. How do we know if our health center's lobbying activities are excessive and might 
threaten Section 501(c)(3) income tax exemption? 

A. Unfortunately, there is no precise test for determining whether lobbying activities are a 
"substantial part" of an organization's activities. At least one court has held that 5% of an 
organization's time and effort spent on lobbying activities is not substantial, and some have argued 
that as much as 15% could be considered to be an insubstantial amount of lobbying. Nevertheless, 
because it focuses on the scope of an organization's activities, the "substantial part" test is, by its 
nature, vague. However, health centers (and other Section 501(c)(3) organizations) may elect, 
under Section 501(h) of the Internal Revenue Code, to have their lobbying activities measured by 
the "expenditure test." 

 

Q. What kinds of activities are considered to be lobbying? 

A. There are two types of activities that are considered to be lobbying. Direct lobbying consists 
of communicating with (by writing or speaking to) a member or an employee of Congress or a 
state or local legislative body, or a government official who may participate in the formulation or 
amendment of legislation, in an attempt to influence the passage, amendment, or defeat of 
legislation (a bill, an amendment, a funding level, or the like). 

 

Communicating with the general public concerning proposed legislation when the 
communication calls upon a member of the public to contact legislators to support or 
oppose specific legislation also is a lobbying activity. This kind of lobbying is called 
"grassroots" lobbying. 

 
Generally speaking, communications that do not advocate the passage or defeat of legislation 
or similar measures are not considered to be lobbying. For example, meeting with a 
Congressman to provide objective and educational information about health centers, the need for 
primary health care services, and other general information is not considered to be lobbying. 
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Also, responding to requests from a Member of Congress for information or data is not 
considered to be lobbying. 

 

Q. Our health center gets a Section 330 grant from the U.S. Department of Health and 
Human Services. Can we still lobby? 

A. Yes, provided that Section 330 (and other federal grant) funds are NOT used to pay for any 
expenses that the health center might incur in the course of lobbying (e.g. staff time, space costs, 
telephone costs, postage, photocopying, facsimiles, printing, travel reimbursements, etc.). 

 

Q. What health center funds can be used to pay for lobbying expenses? 

A. Revenues unrelated to the grant-supported project (and not restricted by other payors), 
unrestricted donations, and investment income can be used to pay for lobbying expenses. 
Furthermore, under the 1996 amendments to Section 330, a health center's fees, premiums, and 
third party reimbursements (including Medicaid and Medicare payments) and state, local, and 
other operational funding are not subject to the same restrictions that apply to the use of federal 
grant funds. Those funds may be used for "such other purposes as are not specifically prohibited 
[under Section 330] if such use furthers the objectives of the [federally-funded] project." The most 
recent HRSA guidance on use of non-grant funds, Policy Information Notice 2013-01, Health Center 
Budgeting and Accounting Requirements, states that health centers can meet the “furthering the objectives 
of the project” standard “by ensuring that  the uses of non-grant funds benefit the individual health center’s 
patient/target population.” PIN 2013-01 at 7. Accordingly, it can reasonably be argued that such funds 
may be used to pay the costs of lobbying for legislation that promotes the health center's mission 
(e.g. extension of FQHC rights, additional funding for primary health care, etc.).Note, however, 
that the PIN requires health centers to submit a total budget for the health center project that 
shows which projected costs are supported by the Section 330 grant and which  projected costs 
are supported by non-grant funds. 

 

Q. Is it okay for health center staff and patients to lobby? 

A. Yes, provided that no federal grant funds are used to pay for any expenses incurred in lobbying 
(e.g. the allocable amount of staff salaries), and provided that the total amount of lobbying 
activities they conduct on behalf of the center is "insubstantial" in relation to all of the health 
center's activities. Further, nothing prevents health center staff from lobbying on their own time 
without using health center resources. However, "volunteer" lobbyists should be careful not to use 
the health center's name in connection with their lobbying activities unless authorized by the 
board of directors and/or CEO. 

 

Q. What happens if federal funds are used to pay for lobbying activities? 
 

A. The cost of the lobbying activities will be disallowed. That is, the health center will be 
required to pay back to the federal government the amount of grant funds that were spent on 
lobbying activities. 

 
Q. How do I account for any time or resources used for lobbying? 

 

A. Most health centers deal with multiple fund sources and must segregate related costs on 
their general ledger. Lobbying activities should be set up as a cost center and any direct expenses 
(e.g. salary, travel expenses, etc.) can be charged to that cost center. In addition, overhead or 
general & administrative costs should be allocated consistently as with other programs. Unless 
health center staff are doing the lobbying on their own time, health centers should have an area on 
their timesheet that includes lobbying activity, either direct or grassroots. Salary and fringe 
benefit cost should be allocated to the cost center accordingly. The Federal regulations setting out 
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the grant administration rules and cost principles applicable to DHHS grants, codified at 45 
C.F.R. Part 75, contain the requirements for documenting salary and fringe benefit costs charged 
to a Federal award.  

Q. What are the consequences if a health center engages in an excessive amount of lobbying 
activity? 

A. Health centers and other Section 501(c)(3) organizations may lose their Section 501(c)(3) 
status if lobbying constitutes a "substantial part" of their overall activities. Moreover, an 
organization that loses its Section 501(c)(3) tax exemption on account of its lobbying activities is 
liable for a tax in the amount of 5% of the amount of its lobbying expenditures. 

 

Q. What happens if an organization elects the "expenditure test" under Section 501(h)? 

A. Under the "expenditure test," only the actual expenditure of funds for lobbying activities (as 
defined under the IRS regulations) counts for purposes of measuring the organization's allowable 
lobbying. An organization electing under Section 501(h) can spend up to 20% of the first 
$500,000 of its annual expenditures for carrying out its mission (i.e. up to $100,000) for direct 
lobbying and 25% of that amount (i.e. $25,000) for grassroots lobbying. The allowable lobbying 
amounts decrease on a sliding scale as overall expenditures increase, up to a maximum lobbying 
limit of $1 million annually (and $250,000 for grassroots lobbying). Moreover, the regulations 
under Section 501(h) contain very detailed rules regarding what expenditures are and are not 
considered to be lobbying expenditures. Of course, even expenses that are legitimate from the 
IRS's perspective may NOT be paid for with federal grant funds. 

 

Q. Are there any advantages to filing a Section 501(h) election? 

A. Yes. Health centers and other 501(c)(3) organizations (such as State Primary Care 
Associations) that plan to engage in any significant amount of lobbying should consider electing 
the Section 501(h) expenditure test. Electing organizations can take advantage of the IRS 
regulations under Section 501(h) which define clearly what kind of activities are and are not 
considered lobbying. These regulations may not be relied upon by non-electing organizations. 
Since, under Section 501(h), allowable lobbying is measured by the amount of the expenditures 
made for lobbying, lobbying efforts conducted at no cost to the health center (such as by patients 
and other volunteers) do not count against the allowable lobbying limits. They would, however, be 
treated as a health center lobbying activity under the "substantial part" test. Accordingly, it is 
unlikely that a health center would exceed its allowable lobbying expenditure limit under Section 
501(h). 

 

Q. How does an organization elect the Section 501(h) expenditures test? 

A. The election to be covered under Section 501(h) is made by filing Form 5768 with the IRS. An 
organization can file an election for a particular tax year at any time within the tax year (e.g. an 
organization with a calendar tax year can file the election as late as December 31). Similarly, an 
organization can revoke the election at any time prior to the beginning of a tax year (e.g. a 
revocation filed on December 31 is effective January 1 of the next year for a calendar year 
taxpayer). 

 

Q. Isn't there a lot of paperwork involved in keeping track of lobbying expenditures if an 
organization files a Section 501(h) election? 

A. IRS regulations require an electing organization to keep records of its expenditures for direct 
and grassroots lobbying; the portion of amounts paid or incurred for employees' services for 
direct and grassroots lobbying; the amounts paid for out-of-pocket expenditures incurred on 

behalf of the organization for direct and grassroots lobbying; and the allocable portion of 
administration, overhead, and other general expenditures attributable to direct and grassroots 
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lobbying. 
 

While there are no specific record-keeping requirements for non-electing organizations, it should 
be noted that ALL Section 501(c))(3) organizations must report lobbying expenditures on their 
annual IRS return (IRS Form 990). Moreover, non-electing organizations (i.e. those subject to the 
"substantial part" test) must provide a "detailed description" of their lobbying activities during the 
year (including those conducted by volunteers), and detail the amount of expenditures on various 
types of lobbying activities. 

 

Q. Is the lobbying information reported on IRS Form 990 available to the public? 

A. Yes. Form 990s are posted on the Internet at www.guidestar.org. In addition, all tax-exempt 
organizations are required to make their three most recent Form 990s available for public 
inspection and to provide copies upon request. 

 

Q. What happens if a health center spends more than the allowable amount for lobbying 
expenditures? 

A. An electing organization that exceeds its allowable lobbying expenditure limit (for either 
direct or grassroots lobbying) is liable for a tax in the amount of 25% of the excess amount. 
However, an electing organization will not lose its Section 501(c)(3) exemption unless its 
lobbying expenditures, on average over a four year period, exceed 150% of the allowable 
lobbying limit. 

 

Q. Our Senator voted for increased appropriations for health centers last year. We want to 
thank her for her past support, and encourage her to support us again this year. Can the 
health center make a contribution to her re-election campaign? 

A. No. Health centers (and all other Section 501(c)(3) organizations) may not support or oppose 
candidates for elective office. Unlike lobbying, which is allowable within certain limits, no 
political campaign intervention whatsoever is permitted. Prohibited political campaign 
intervention includes making campaign contributions and any other activity (e.g. supporting 
political parties of political action committees) for the purpose of influencing the outcomes of 
elections. Keep in mind, however, that no law prohibits individual employees or patients of a 
health center from supporting the candidate or party of their choice, so long as they do not 
use health center resources for that purpose or otherwise associate the health center with a 
particular candidate or campaign (e.g. by using the health center's name in speeches or letters). 

Q.    Our grant application package contains a Form (SF-LLL) asking us to disclose our 
lobbying activities. Do we have to report  our lobbying to get our state legislature 
to expand Medicaid. 

A. No. that form, and the accompanying Certification Regarding Lobbying, applies 
only to attempts to influence a Federal official or a Member of Congress or  
Congressional staff member in connection with the award of a particular Federal 
grant, contract, loan or cooperative agreement.  General lobbying activities, at 
either the state or Federal level, need not be reported. 

 
 

 
 

Prepared by: 

Feldesman Tucker Leifer Fidell LLP 
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1129 20th Street, N.W., Fourth Floor 
Washington, D.C. 20036 
 
(202) 466-8960 
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LOBBYING RULES  FOR  ELECTING AND 
NONELECTING CHARITIES 

 

 
 

  Electing Charity Nonelecting Charity 
 
 
Lobbying Limits 

20% of first $500,000 of
"exempt purpose 
expenditures" and decreasing 
percentages after that, up to 
$1 million cap 

Less than a "substantial" part of
activities; IRS employs subjective
"balancing" test* 

 
Volunteer and other Cost- 
free Activities 

 
Do not count against limits on 
lobbying 

Count in determining "substantial"


